Kada i kako je vaš band stvoren?

Mi smo takav old skool rock band da smo se jednostavno sreli u rock baru, dijelili interes prema istoj glazbi, djevojkama i partijanju!

I onda jednog petka navečer smo se okupili u malu prostoriju za vježbanje da sviramo uz koje pivo… band je bio kao dobar izgovor da zajedno partijamo. I na neki način isti partyji će se nastaviti…

Odakle dolazi ime banda?

Jedna moja frendica je osnivala underground band u new Yorku ali naposljetku ipak nije, no imala je ime koje sam uezo: The 69 Eyes … zvuči cool i uzbudljivo, zvuči kao iz nekog horror filma ili porno videa, jednostavno je savršeno za rock’n’roll band!

Koji su glazbenici ili umjetnici imali glavni utjecaj u tvom životu / poslu?

Previše njih: od Elvisa Presleya do Doorsa do Billy Idola do Marilyn Mansona, od Hugo Pratta do Neila Gaimana, od Jacquesa Tatija do braće Wachowski.

Koji su pozitivni i negativni aspekti bavljenja glazbom / pjevanja (u Finskoj)?

Prije deset godina bio je dojam da je Finska predaleko od međunarodnih glazbenih tržišta no danas se čini da je Finska najzanimljivije mjesto za nove bandove! Helsinki je “THE rock city” sad. Velika je prednost ovih dana da potičete iz Finske, i također glazba je stvarno cijenjena danas u Finskoj, tako da danas nema negativnih aspekata.

Kako bi opisao tvoj stil glazbe?

To je Gothic Rock što znači da je vrlo melodična i čak nekad romantična u melankoličnom smislu ali i dalje je ROCK!

Jeste li ikad razmatrali mogućnost da potpuno promijenite svoj stil glazbe? Ako da, koji stil biste odabrali?

Tokom godina stil našeg banda se razvio od drskog glam punka da ovog zrelijeg zvuka ali na kraju nazvao bih naš stil Rockom… sviran je s 2 gitare, bassom i bubnjevima s Rock’n’Roll stavom. To su The 69 Eyes. Možemo dodati neke nove stilove ali na kraju ćemo uvijek biti Rock. Negdje drugdje sam prošle godine gostovao na albumu KWAN-a (najpoznatije finske hip-hop grupe), bilo je cool!

Koje priče/teme obrađuješ u svojim pjesmama?

Pokušavam pisati stihove s osjećajem nade, iako svijet i trenutna situacija mogu biti mračni, tu je uvijek svijetla strana ako gledaš iz pravog ugla!

Koja je tvoja omiljena pjesma iz vašeg repertoara i zašto?

Mislim da sam prilično uspio s “Brandon Lee”-jem, postoji određena magija u stihovima i u glazbi također. Uz to, jako sam zadovoljan i s prvim stihovima “Dance d’Amour”.

Htio sam napisati prve stihove koji bi bili i vrlo cool i svi koji bi znali pjesmu bi također znali: “Your lips shine like Paris”… i dalje to obožavam!

idete li redovno na turneje? Preferirate li više svirati svoju glazbu uživo ili u studiju?

Radili smo turneju za “Paris Kills” album od maja 2002 pa sve do danas, kraja augusta 2003, i u Finskoj i drugim zemljama od centralne Europe do Rusije. Sviranje uživo je kulturni događaj i putuješ i upoznaješ ljude i konačno vidiš kako tovja glazba utječe na ljude, stvaranja glazbe u studiju je jako usamljena situacija i uglavnom hodam sam kraj mora razmišljajući o glazbi itd. To je kao – prvo posao, onda uživanje… volim oboje!

U procesu stvaranja albuma, koji trenutak preferiras? Zašto?

Uključen sam ne samo u stvaranju teme trenutnog albuma na kojem se radi već također i na grafičkom dizajnu… to je uvijek uzbudljivo.

Također proces pisanja stihova, iako je JAKO usamljen, je vrlo magičan.

Koju vrst glazbe / koje glazbenike trenutno slušaš?

Slušam cijelo vrijeme mnogo razlučite glazbe , od rocka sam skoro slušao Jeffrey Lee Piercea (pjevač Gun Club-a), Brian Setzera, ZZ Top, The Latebirds, novi Jane’s Addiction cd, Billy Idola, Plastic Gator Machine (ex-Circus Of Power) itd. Od drugih stvari uživao sam u Miles Davisu, Angelique Kidjo, Alfa Blondy, Bob Marleyju itd.

Glupo pitanje ali ipak… koja je od pjesama koje si slušao u svom životu NAJBOLJA pjesma? Zašto?

Možda “Light My Fire” od The Doors, zato što ima nešto magično što mi vraća natrag sjećanja iz djetinjstva i također mistike, zvuči kao da glas Jim Morrisona zna nešto više od bilo koga drugog. Zbog skoro istog razloga “Flesh For Fantasy” Billyja Idola, vraća me natrag u 80-te i daje obećanje budućnosti…

Internet je zanimljiv glazbenicima jer im daje mogućnost da dodirnu veću publiku ali je također prijetnja za njih (vezano za copyrightove). Koje je tvoje mišljenje u vezi s ovim medijem?

Kao i uvijek, previše znanja također donosi i bol! Internet vas također može učiniti zvijezdom na jednu noć i uništiti u idućoj. U dobrom smislu to je moćno oruđe za band ali mislim da mu ne treba dati preveliku moć… glazba dolazi prva ionako!

Koji su vaši sadašnji i budući projekti?

Objavit ćemo kompilacijskim album “FRAMED IN BLOOD… The Very Blessed Of The 69 Eyes” i dvd live+video spotovi “HELSINKI VAMPIRES” 26-og septembra. ZAtim ćemo ih predstavljati na turneji u Finskoj u novembru. U međuvremenu smo trenutno u studiju već snimajući novi album za 2004!

Interview je napravio VINCENT LEFRANCOIS, 2003

Featured Video
Our networks