Bazieand_Darkness69

BazieandDarkness69Susret s Baziejem je uvijek kao susret sa starim prijateljem kojeg niste vidjeli dugo vremena. Što je ionako istina, jer ću biti toliko smjela i nazvat ću ovog izvrsnog i nadasve prijaznog muzičara svojim prijateljem. Ovo je bio prvi put da smo sjeli i ”službeno” razgovarali o svačem što se tiče 69 Eyesa, stoga si napraviti votku s ledom, bez leda – i uživajte u intervjuu za The69Eyes.ba koji slijedi! Oceani zahvalnosti tebi, Bazie!<3

Darkness 69: Prvo, hvala ti puno na ovom interviewu za bosanski website i sve bosanske fanove. Kao što možda znaš, ljudi u Bosni moraju imati vize za svaku zemlju osim npr. Hrvatske i Srbije, tako da je ovo dobra stvar što ste ovdje!

Bazie 69: Da!

Darkness 69: Reci mi, kako ste putovali do Zagreba?

Bazie 69: Bilo je dobro, prvo smo morali da se probudimo ujutro (smijeh)… no imamo Paula [tour manager, op. ur.], tako da nemamo problema s tim. Bio je poprilično dug put do Bratislave, ali je bio ok.

Darkness 69: Pričaj mi o novom albumu. Doslovno se može osjetiti tačno koliko je novi album uzburkao krv u venama svih gothic rockera u Europi i SAD-u, pravo je remek-djelo!

Bazie 69: Hvala ti!

Darkness 69: Pored očitog – producent, sirovi zvuk, što je tako drukčije o ovom albumu da se ovako ističe?

Bazie 69: Mislim da, iako zvuči kao kompilacija svih stvari, stilova koje smo prije uradili, da je nešto novo. Teško je reći kada radiš album kako će ispasti, možeš reći nakon godinu dana. Jer smo uvijek željeli da postignemo najbolje, no namjerno smo se htjeli promijeniti, uraditi stvari drukčije nego prije. Imamo “Angels” i “Devils” koji su dobri albumi, no oni su opet isti. Kao “Blessed be” i “Paris Kills”, oni su kao blizanci (smijeh). Nakon “Paris Kills” htjeli smo se malo promijeniti, promijeniti ne samo stil. No nikad ne znaš kako će ispasti, uvedeš neke nove ljude. Mislim da smo na ovom [albumu, op. ur. ] kojeg smo uradili s novim producentom, imali drukčiji pristup. Zapravo, kad dođe netko nov da producira, žele da Jyrki ponovo napiše stihove. Stvar je bila takva, radili smo albume u Finskoj, no ima to smisla, ti stihovi, jer nekad je bilo “ovo je engleski ali ga ne kužim” (smijeh). Nema smisla. Tako da smo mnogo rada uložili u album, počeli smo ga davno raditi. Teško je reći šta je tačno posebno, no uradili smo ga drukčije, u jednom intervalu. Zapravo smo ga radili na jednom mjestu, koncentrisano, počeli smo i završili ga. Bio je gotovo za sedam sedmica, čitav album. Sa remiksiranjem je osam sedmica. Možda je to jedan od razloga, svi su bili tamo, skoncetrisani na rad, nisamo radili ništa drugo do albuma. Iako smo bili u L.A.-u prve tri sedmice, nisam čak otišao u bar (smijeh), samo rad, rad, rad. Tako da je to možda ono što je drukčije. No nikad ne znaš, kad radiš album, kako će ispasti. Samo se nadaš da će biti dobar. Sada imamo malo više vremena. Imali smo dosta pjesama napisanih za album, no na kraju je bilo “OK, definitivno ćemo uzeti ovu”. Bile su 3-4 pjesme koje Matt [Hyde, producent, op. ur.] nije izabrao za album. Sjećam se, napravili smo “Suspiria Snow White”, nju smo izabrali u zadnji tren, svima se svidjela pjesma. Imali smo drugu pjesmu koja je trebala biti na albumu, no Matt je rekao “ne, ovo je previše sretno” (smijeh s obje strane)

Darkness 69: Da li će biti izdana kasnije, npr. na B-strani singlea?

Bazie 69: Zapravo, snimili smo dvije pjesme više, druga je još nedovršena. Stvarno je izvrsna pjesma. Bila je spremna, no onda je matt Hyde htio promijeniti sthivoe… ponovo, a druga pjesma, nema vokala, inače je dovršena. Muzika je snimljena. Tako da imamo dvije pjesme. U to vrijeme nismo znali, pa smo pričali i odlučili da ih nećemo koristiti. Druga nije uzeta iz očitih razloga, jer nije dovršena, a ova, dobra je pjesma…

Darkness 69: … ali nije se uklapala u koncept.

Bazie 69: Da. Htjeli smo napraviti album, ne samo kolekciju pjesama. Iako je tu bilo i nesuglasica. Na primjer, “nitko više ne sluša albume”, no nije nas briga, želimo to učiniti. Može ispasti tako, nikad ne znaš kad ćeš po posljednji put moći to uraditi na taj način. Nitko ne pušta CD-e, veliki bandovi su odlučili da izbacuju downloade, dvije pjesme ili šta već, tako da ne znam kako će biti u budućnosti.

Darkness 69: Nažalost, danas je to tako.

Šta te obično nadahnjuje da napišeš muziku za određenu pjesmu? Naslov, slikovlje, namjera?

Bazie 69: To je također možda bila ta drukčija stvar, pristup novom albumu. Obično je to melodija, gitarski rif, što dolazi prvo, no sad smo počeli mnoge pjesme s udarcem bubnja, to je bilo nešto što sam htio uvesti. Kao kod “Back In Blood”, jednostavno sam htio pjesme koje su bile drukčije, brže, pa sam počeo od toga. Isto sa “Dead Girls Are Easy”, udarac bubnja je prvi. Također smo željeli da svaka pjesma ima različite vokale. Matt je rekao da neki od naših vokala na albumu su istog stila, pa smo promijenili stil. Naprimjer, “Jyrki, pjevaj više” i te stvari. No obično je to gitara, ili bolje rečeno gitarski rifovi. “Hunger” je još jedan primjer, počinje od melodije, i nije bilo gitare, pa je to opet bio drukčiji pristup. “We Own The Night” – u biti je počela akordima na vokalnu melodiju, bio je to različit pristup. Prije smo imali muziku, neke pjesme počinju od vokalne melodije… mislim da ima mnogo različitih pristupa, kako smo napravili “Night Watch” i “Lips Of Blood”, to su tipične The 69 Eyes pjesme. “Night Watch” počinje s melodijom refrena, a “Hunger” očito počinje drukčije. “The Good, The Bad and The Undead” je bila sva u udarcima bubnja i gitari. Nikad to prije nismo imali.

Darkness 69: To je totalno zanimljiva pjesma. Kao stadionska himna.

Bazie 69: Da, to je bila namjera. Odlučili smo “Ok, trebamo ovakvu pjesmu”, pogađa ‘pravu žicu’ i ispala je dobro.

Darkness 69: Govori se o ‘prvih 20 godina The 69 Eyes’. Kada je riječ o novom albumu, kakvo će mjesto po tvom mišljenju on imati u vašoj diskografiji?

Bazie 69: Album se isprva zvao “The 69 Eyes”, mislilo smo da je to definitivno (smijeh) tako. No opet, odlučili smo se da “Back In Blood” više govori o temi albuma. Kao što sam rekao, teško je reći nakon samo otprilike godinu dana. No morali smo ga uraditi, kako bi nastavili, da uradimo nešto kako bi ostali zainteresirani. Nešto novo, jer to je najvažnije. Cijeli band treba biti… kako da kažem… iako pjevamo muziku za ljude, moramo zadovoljiti sebe, band. Pa, vidjet ćemo. Mislim da je dobar, snažan album.

Darkness 69: Mislim da je definitivno prekretnica.

Bazie 69: Da. Mnogi fanovi su to primijetili i stvarno im se sviđa album. Naravno, nekim ljudima se ne sviđa, ali…

Darkness 69: Ah, ne može se svakog zadovoljiti.

Bazie 69: Da.

Darkness 69: Primijetila sam da ste svirali nekoliko akustičnih koncerata u Finskoj i van nje. Da li ste u tome uživali? Je li akustični koncert nekad lakše uraditi od “zvučnog”?

Bazie 69: Da, zapravo je to sve počelo kad smo bili zamoljeni da uradimo promociju za novi album za radije. Nikad to prije nismo radili. Rekli smo “OK, pokušajmo”, pa smo uradili jedan show u Stockholmu u augustu i ispalo je izvrsno. Jako je dobro, jer kanalizira… mislim, pjesme se tad ne mogu izvoditi na isti način. Svi su bili malo neodučni oko toga da li će ispasti kako treba ili ne. Sad su svi u tome. Pa možda uradimo par koncerata kasnije. Zanimljivo je, jer tad moramo ogoliti sve pjesme, i to je drukčija vrsta pjesama…

Darkness 69: Radi se više o atmosferi…

Bazie 69: Da, jer onda se na neki način usredotočiš na pjesme, i ima više mjesta za Jyrkijev glas. On nema uvijek mjesta za glasne dijelove, pa nekad mora proći kroz pjesme, pjevati duboko. Jako je zanimljivo, i veselim se što ćemo to uraditi kasnije. Tako da možemo pjevati druge pjesme, neke pjesme koje obično ne sviramo na koncertima. Imalo smo ideje da to uradimo, no imali smo tad turneju po SAD-u i Finskoj, tako da nije bilo toliko mnogo vremena da stvarno otkrijemo pjesme. Zapravo, to je bio razlog zašto smo ponovno počeli svirati “Wasting The Dawn”, svirat ćemo je i večeras. Totalno je drukčije, jer se možeš usredotočiti više na atmosferu.

Darkness 69: When it comes to the term ‘cult’, the media always perceived you as a ‘cult gothic rock band’. Have you ever tried or ever wanted to escape that term?

Bazie 69: No… Actually, I realised that after the last album, ‘cause the record company is always pushing you, they want you to be like mainstream. In Finland we have been, but now we are actually back to what we’ve started, not that mainstream anymore. When we started the album, I said to the guys: “We’re never gonna be like mainstream, so why bother trying, let’s concentrate on what we are”. So, I’m happy with that. We can tour everywhere in the world, so that’s the most important. When we went to EMI with “Devils” and “Angels”, it’s so hard with record companies nowadays, because we don’t fit the mainstream audience anyway.

Darkness 69: But to me, most albums are all made the same way, to please a large part of the audience…

Bazie 69: We do what we do, of course. Somebody could like it, but you never think that a song like “Dead Girls Are Easy” is gonna be played big anyway (both laugh). That was our record company’s idea to put it as a single. That was like “Ok, you really want to put this as a single? Then go for it, wtf… Are you sure?” (both laugh)

Darkness 69: So, what would have been your pick for the first single?

Bazie 69: It would have been “Dead N’Gone”, the second one. We were having a discussion about that, the most commercial song that way is “We Own The Night”, so we put it out as a radio single. But we don’t do any more videos, it’s so expensive. That song was, it’s different, done that way…

Darkness 69: Female vocals and stuff like that.

Bazie 69: Yeah, so that was one of the songs.. you know, it’s totally different that the other songs. And “Dead N’Gone” was my first choice. Now we’re actually asking people what they want as the next single…

Darkness 69: Yeah, on Twitter. I voted!

Bazie 69: Yeah, it was “We Own The Night”.

Darkness 69: Actually, I voted for “Kiss Me Undead”, but basically it changes every day, that’s the thing.

Bazie 69: That was one of the songs we were thinking, like in Germany it may come out, they want that as a single, so let’s see. But nowadays, it’s just like download, they don’t even do the singles anymore. There’s no need for this, because they don’t put out singles…

Darkness 69: Yeah, it’s more of a collector’s item… sadly.

Bazie 69: There you go.

Darkness 69: Since I imagine The 69 Eyes becoming The Rolling Stones of goth’n’roll when it comes to vitality, what’s in store for the next 20 years?

(both laugh)

Bazie 69: I don’t know… it’s actually weird, because the more we are in the band, the more we actually do that way, more music and touring. Usually we think six months ahead, now we know what we’re basically gonna do until September. We’re gonna do a lot touringwise, now we’re going around Europe, then festivals… I think we go to South America, we haven’t been there in a long time. There’s a huge demand, Mexico has been asking us to come, so… We may do some acoustic thing, maybe… It’s different, because this album was the last for EMI, so our record deal expires. It’s no problem getting a new one, it’s not that, but it always changes.

Darkness 69: So you don’t look that far ahead, 6 months ahead and that’s it.

Bazie 69: Yeah, it’s basically it. We have learned what was good now, like before we never had a manager, and now we’ve had one for 2, 2,5 years. So it changed a lot, to be more professional that way, and get things done for us. And that’s why we are here, for example. He’s like really pushing us to do all these things, because we should do them. Same is with the producer, somebody outside the band leading.

Darkness 69: Somebody with a fresh ear.

Bazie 69: Yeah, actually we had a meeting in Berlin, and decided, ‘cause everything changes, you never know what will go on. Basically we’ve decided what to do this year, we’re gonna see it later, like spring where to go from there. So, that’s basically how far we think. Because of course, doing music is the next thing, to start writing music. But it’s really hard on the tour to do anything.

Darkness 69: Different city every day.

Bazie 69: Yeah, It’s like even though you have time sometimes, you could do that, like here’s a lot of space, but some places when we toured the US, there’s nothing there, not even backstage, so we wait in the bus. So we’re trying to survive! (laughs). You have to have a lot of peace of mind when you do music. Nothing else going on, because that’s it. Now there was so much going on for the album, the promotion, learn the new songs, lots of things, not much time for that stuff. After spring, hopefully we’ll try to start writing, then it’s festivals…

Darkness 69: Always something.

Bazie 69: Always something, but…

Darkness 69: Maybe you’ll find one or two weeks in between.

Bazie 69: But you know, that’s one thing you just have to decide, to start, otherwise it will not happen.

Darkness 69: There were quite a few promo parties for the new album, including the Bosnian promo party on Halloween. Now can you tell us some good tips for making a good goth’n’roll party? Needful things?

Bazie 69: Yeah, we had a lot of these record parties… Well, just get the band there and get us drunk! (both laugh) That’s a good recipe for a party! Everything after that…

Darkness 69: You and alcohol equals good fun!

Bazie 69: Yeah, but not too much [alcohol, Eds.]!

Darkness 69: What about parties when people just wanna have a good gothic party at their house, besides alcohol, what do you need to have…

Bazie 69: Get somebody with a good record collection, good songs…

Darkness 69: A good DJ…

Bazie 69: Yeah, a good DJ, that’s one thing. That was fun, actually when we went to Australia for the first time, they’ve had a party there, and we were DJ-ing ourselves. Even Timo took a spin! (both laugh)

Darkness 69: Wow, I didn’t know that!

Bazie 69: Yeah, and I think good music is best when you’re having a party. Anyway, to have a gothic party, you must have fun even though it’s a gothic one!

Darkness 69: Good! OK, in the end, I would really like to thank you for this interview for the Bosnian website, and I want to wish you the best show tonight! Tell me if you have a few words for the fans in Bosnia, for the Bosnian vampires!

Bazie 69: I said it all for the gothic party, but in general, If you’re feeling down, just try to enjoy life, even though it’s sometimes hard, even for us. Hopefully our music has been inspiring you, ‘cause you fans are inspiring us to do more music and touring. Thank you for your support!

Darkness 69: Thank you!

Copyright by Darkness 69 (c) 2010.

Do not use without permission.

Featured Video
Our networks