poster_thanatonautPromocija moje prve knjige poezije “Thanatonaut” se dogodila u Velikoj Kladuši (mom gradu) u Bosni i Hercegovini 14. aprila 2012. Gradska vijećnica je bila puna sa mojim sugrađanima, čime je ova promocija doista obilježena kao prvi gotički događaj ove veličine koji se ikad dogodio ovdje. Kao što naziv govori, ova knjiga govori o smrti, no i s mnogo više – pjesme sakupljene u njoj (svih 111) odražavaju mjesečinu punog mjeseca koja se prosipa po ukletoj stazi, sablasne melodije i uzdahe violine, zavaravanja i otkrivanja ukletog srca pjesnikinje koja se smjelo tako naziva (besmrtni grijeh!) i pridruži se društvu drugih kolega pisaca.

Recenzentice Aurelija Karajić i Nizama Muhamedagić su majstorski predstavile knjigu publici, dok su Almira Džanić i Selena Alibegić recitirale izabrane pjesme poput “Five Passed” i “Poem For Brandon Lee” (predstavljena na ovom siteu prije nekoliko godina upravo ovdje). Program je vodila Nermina Imerovska, dok je prekrasni glas Veldine Alibegić učinio večer nezaboravnom sa svojim izvedbama “Stand By Me” i “Someone Like You”, uz Gradski ženski hor sa odabranim pjesmama iz svog opusa. Jedina osoba koja je nedostajala bila je Ivana Sataić, glavni urednik portala Venia-Mag i treća recenzentica knjige, no bila je tamo duhom a njenu prekrasnu recenziju možete pročitati na Venia-Mag-u!

IZVODI IZ RECENZIJA…
“…duboko emotivna ekspresija kroz koju autorica daje cijelu sebe
poetski je dragulj iz kojega možemo učiti…”
IVANA SATAIĆ, Venia-Mag.net
“Prvijenac mlade bosanske pjesnikinje Ilhane Škrgić „Thanatonaut“ bez sumnje predstavlja osvježenje
u svijetu bosanskohercegovačke poezije… zorno oslikava iskričav duh, inteligentan i nadasve realan um
pjesnikinje, koja nas magijom svojih riječi uvodi u svoj svijet emocija, snova i nadanja…”
NIZAMA MUHAMEDAGIĆ, prof.
“Pjesnikinja je uspjela približiti taj osjećaj iznadzemaljske ljubavi, strasti, bola, okrutnosti, istine,
nepostojanja i prolaznosti… Njene pjesme mogu biti svjedoci i izrazi pjesnikove suštinske veze sa svijetom…”
AURELIJA KARAJIĆ, prof.

Zauvijek zahvalna za inspiraciju iz svijeta The 69 Eyes, ovdje nudim fotografije s promocije i link o događaju na web stranici Radija Velika Kladuša, pored moje beskonačne zahvalnosti.

Darkness 69

Featured Video
Our networks