Prvi rock/metal festival na Unsko-sanskom kantonu/županiji BiH (a i šire) se održao 26. jula ove godine u Velikoj Kladuši, pod nazivom Old Tower Festival.
Program je počeo u 20:30 sati, kad su se, nakon službenog otvaranja festa, ljubiteljima snažnog glazbenog izričaja prvo predstavila dva mlada banda iz Velike Kladuše, Silence i Ni Kjun vs. Churchill. Nakon njih, stage su preuzeli band iznenađenja u vidu Bišćana po imenu Neron, inače glazbenih entuzijasta koji su počastili publiku klasičnim metal repertoarom.
Oko 23 sata svoje vlastite uratke su predstavili gosti iz Dubrovnika – band F.E.B.R.A., koji iza sebe imaju urađen demo te video spot za pjesmu “In Scar”, te su stoga bili i više nego revni u dokazivanju svog glazbenog umijeća, toliko da su svi posjetitelji ubrzo bili “zaraženi” njihovom headbanging groznicom! Sirovom energijom i izvrsnim glasom razvalili su stage: Ivan Bozga (vokal), koji je često raspaljivao metalce povicima “Big Kladuša!” punim entuzijazma, zatim Marijan Desin (gitara), Vlaho Santini (bass) i Ivuša Gojan (bubnjevi), a dobrom zvuku nije zasmetala ni činjenica da je jedno od dodatnih pojačala riknulo nepažnjom Neronovog on-site tonca (poenta basne – ne daj smrtnicima pristup opremi!;)).
Oduševljenu publiku su zatim preuzeli headlineri večeri, poznati riječki Father, koji su u svoj savršeno odsviran set ubacili i dvije obrade bandova Korn i SOAD, što je dodatno rasplamsalo užitak posjetitelja festivala. Mihael Prošen (vokal) , Davor Tomić – Pinky na gitari, Franjo Jardas na gitari, Dario Pažanin – bass i Igor Malobabić kao zamjenski bubnjar (umjesto stalnog bubnjara Saše Vukosava, koji je nažalost imao prethodne obaveze) su po prvi put na ovim prostorima BiH imali mogućnost odsvirati pjesme s njihovog izvrsnog prvijenca “Inspirita” i pokazati ono što će krajem ove godine i Britanci imati prilike vidjeti – naime, band od druge polovice listopada nastupa na turneji po Velikoj Britaniji.
Između nastupa slušali su se The 69 Eyes, Charon, Deathstars, ali i Gunsi, Scissor Sisters, Static-X i drugi bandovi za one više mainstream ukusa, a zabavljanje posjetitelja festa su svojim objektivima hvatali službeni fotografi i snimatelji, što je dalo ovoj manifestaciji dodatni festivalski ugođaj…
Svirka se završila oko 1 sat iza ponoći, a razlog ponešto preuranjenog završetka cijelog festivala je više od 50 prijava na buku koje je gradska policija zaprimila te noći! Reći da se svirka “čula” u gradu i šire je understatement of the year, pošto su se stihovi pjesama jasno mogli razaznati na nekoliko kilometara zračne linije oko zamka – informacije začudo ljubaznih ‘cajaca su ipak primljene i kao ujedno jedan od dokaza uspjeha festaJ
Nakon završetka Old Towera 2006, druženje se nastavilo u gradu do jutra (gdje drugo, nego u parku uz ostatke zalihe festivalskog alkohola;)), a članovi oba hrvatska banda su izrazili svoje iskreno oduševljenje publikom i organizacijom festivala, uz obećanje da će ih Old Tower Fest ponovno ugostiti, možda već iduće godine.
THE STORY BEHIND…
Za one koji se pitaju otkud ideja i sam naziv festa – oboje je poteklo od srednjovjekovnog zamka “Stari Grad” koji se nalazi iznad ovog grada, i datire još od vremena prije Turaka. Razlikuje se od ostalih utvrda diljem BiH po specifičnoj arhitekturi koja je, kreiranjem velikog prostora na otvorenom unutar samog zamka toliko stoljeća kasnije omogućila i savršeno mjesto za održavanje ovakvog događaja. Karakteristično obilježje “Starog Grada” je upravo njegova najviša kula ili “Old Tower”, kraj koje se nalazi stage, te je po njoj fest i dobio ime, kažu organizatori. Old Tower Fest je djelo dviju djevojaka iz mlade online promocijske kuće “Bloody Organ Promotions” i Lire-udruženja muzičara Velike Kladuše, koje za ovaj festival imaju mnogo daljih planova i priprema. ” OTF je glazbeni događaj koji za glavni cilj ima rađanje jednog tradicionalnog eventa, koji bi svake godine u Veliku Kladušu dovodio raznovrsne bandove iz BiH i europskih zemalja te predstavljao Veliku Kladušu na mapi svjetskih glazbenih festivala, pošto su nam uzori događaji poput Exita u Srbiji i Szigeta u Mađarskoj”, dodaju organizatorice.
Pripreme za iduće poglavlje ovog festa su već u tijeku, a 2007 bi prema planovima Bloody Organa trebala potpuno biti u znaku gothic-metala.
Dakle, vidimo se na Old Tower Festivalu 2007!

(review se također pojavljuje na Venia-Magu)

Featured Video
Our networks