Band

The 69 Eyes!!! Kada? Oko 1990. godine. Gdje? U Helsinkiju, glavnom gradu čudne mračne zemlje iz koje,čini se, sva dobra glazba dolazi – Finske. Petorica dečkiju s istim dirty rock’n’roll stilom i strašću su 1990. osnovali band neobična i nezaboravna imena – The 69 Eyes.

Njihov prvi album “Bump’n’Grind” slijedi 1992., sa sirovom glam rock energijom i jasnim “we don’t care” stavom. Nakon izdavanja “Motor City Resurrection” 1994 samo u Japanu, drugi album naslovljen “Savage Garden” vidio je svijetlo dana 1995., i mijenja njihov pravac ka više post-punk vodama. Distorzirana cover verzija Blondie pjesme “Call Me” i pjesme s mračnim zaokretom na “Wrap Your Troubles In Dreams” iz 1997. bile su znak nadolazećih stvari. Turneje, fanovi, nastupi o kojima se pričalo.

Prerastajući svoj domaći teritorij pod indie izdavačkom kućom Gaga Goodies, potpisuju s Roadrunner Records, odmah dobijajući međunarodno priznanje i uspjeh. Razlog je “Wasting The Dawn” album objavljen 1999. godine, također poznat kao prvi dio trilogije albuma koja je The 69 Eyes postavila kao vodeći band gothic rocka. Zajedno s istoimenim singleom chartbreakerom i spotom u kojem se pojavljuje Ville Vallo u ambijentu groblja, njihova glazba je ušla u potpuno novo područje gothic soundscapea koje su kritičari pokušavali definirati. Termin je skovan u pokušaju da se definira njihov glazbeni žanr- “Goth’n’Roll”, a sam band je opisan kao “karika koja nedostaje između The Culta i Type O Negative”. No The 69 Eyes su bili i više jedinstveni od toga, što su kasnije i pokazali.

Singl “Gothic Girl” je izdan u proljeće 2000, nakon čega sviraju na poznatom M’era Luna festivalu u Njemačkoj, u sklopu “Wasting The Dawn” turneje. Album “Blessed Be” slijedi u septembru, i izlazi isti dan kad dobijaju i zlatnu ploču za single “Gothic Girl”. Producent album je Johnny Lee Michaels, “šesti član banda” koji je napravio album onakav kakav jest – mračan, melankoličan no snažan soundtrack nepostojećeg gothic filma. Hit singleovi su uslijedili: “Brandon Lee”, “The Chair”, i tokom njihove “Blessed Be” turneje s Paradise Lost, četvrti single “Stolen Season”. Sve ostale pjesme s albuma su također postale poznate u sverastućoj gotičkoj zajednici.

Godine 2002. uspješna suradnja s Johnny Lee Michaelsom se nastavlja na albumu “Paris Kills”, istinskim remek-djelom i banda i producenta. Melankolična mješavina snažnih stihova i melodija koje prizivaju mračne scene (stvorene “da te natjeraju da zaplešeš netom prije svitanja”, kako kaže pjevač Jyrki 69), “Paris Kills” je dostigao zlatnu nakladu za samo mjesec dana u Finskoj, nastavljajući ogroman uspjeh singlea “Dance D’Amour” izdanog u decembru 2002. Pjesma “Betty Blue”, inspirirana istoimenim francuskim filmskim klasikom iz 80-tih, bio je idući singl, također s masivnim airplayom Band je nastupao na europskim festivalima tokom ljeta 2002., i u oktobru iste godine nastavio vlastitu turneju po Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Italiji, koja se nastavila u Finskoj do Božića. 23-eg novembra 2002. su u poznatom rock clubu Tavastia u Helsinkiju odsvirali rasprodan koncert, kojeg su snimili te zajedno sa spotovima i dodacima izdali kao DVD naziva “Helsinki Vampires” u septembru 2003., pod etiketom Gaga Goodies/Poko Records/EMI.

U proljeće 2003. band svira svoj prvi koncert u Moskvi, Rusija, i počinje raditi na materijalu za novi album. Treći single “Crashing High” s albuma “Paris Kills” je izdan, no dotad su sve ostale pjesme s albuma bile voljene kao i singleovi. Festivali su obilježili ovo ljeto kao i prošlo –  Wave Gotik Treffen u Njemačkoj, Sziget u Mađarskoj, Highfield i Terremoto u Njemačkoj, te brojni festivali u Finskoj. Istovremeno s izdanjem DVD-a “Helsinki Vampires”, kompilacija “Framed In Blood – The Very Blessed Of the 69 Eyes” je izdana na tržište gladno gotičke vibre. Uradili su turneju po Finskoj u novembru 2003, uslijedilo je potpisivanje za izdavačku kuću EMI/Finland, i zatim…

Prva polovina 2004. godine je band proveo radeći novi album “Devils”, koji je izašao u oktobru 2004 u okviru izdavačke kuće EMI/Virgin, nakon što je band nastupao tokom ljeta. Prvi single “Lost Boys”, istinski Billy Idol-ski hommage filmu o vampirima starom 17 godina, je poharao ljestvice i postao najveći radijski hit kojeg su The 69 Eyes ikad imali u Finskoj. Drugi single “Devils” se odmah po izlasku popeo na 2 mjesto finske top ljestvice singleova, i slična je sudbina bila zapisana i za iduće singleove “Feel Berlin” i “Sister Of Charity”, izdane 2005 u Finskoj. Ljeto 2005. band je proveo radeći ono što najviše vole tokom ljeta! Ponovno nastupajući na festivalima poput Szigeta i M’era Lune, ispred desetaka tisuća fanova samo je još više povećalo njihovu reputaciju i zasigurno zauvijek uklesalo ime banda u mnoga tamna srca. Na samom kraju 2005., godine koja zasigurno ima gotički epitet, The 69 Eyes su svirali na Helldone festivalu u Helsinkiju, zajedno s dobrim frendovima HIM i drugim finskim bandovima. Karte za festival su bile rasprodane za nekoliko sati, i već bi mogao postati tradicionalan!

Proljeće 2006. je označilo novi korak za naše drage Fince – njihova prva US turneja u martu te godine je bila totalna razvala i nevjerovatno iskustvo i za band,  i za njegove američke obožavatelje. Uslijedilo je još turneja po Americi, a 2007. godina je bila i više nego radna za Eyese. Preko stotinu urađenih koncerata po čitavom svijetu, novi albumi “Angels” i “Back in Blood”, i nekoliko singleova na prvim mjestima top-lista u Finskoj i Europi, izlazak Jyrkijeve knjige crteža “Zombie Love” te knjige fotografija Villea Juurikkale “Route 69”, Jyrkijev kontinuiran rad s UNICEF-om, dva sjajna albuma “Back In Blood” (2009.) i “X” (2012.), kao i prava proliferacija kulta Helsinki Vampira ukazuje na jačinu banda koji nakon skoro dvadeset godina i dalje kuca istim vampirskim srcem…

A što će biti sljedeći korak za Vampire iz Helsinkija? Budite blizu i saznat ćete. I ne plašite se…to je samo Goth’n’Roll!!!

Featured Video
Our networks